Marängchokladrutor

Serverar: 25-35 portioner

Jag tar 11/2 sats till min långpanna annars blev den för låg, tyckte jag.

Ingredienser

  • 1 dl kakao
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 1/2 dl (210 g) vetemjöl
  • 1 1/2 dl hallonsylt
  • 1 msk citrus- eller bärlikör
  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 droppe vitvinsvinäger
  • 200 g malen (ej mixad) mandel
  • 50 g flagad mandel
  • Instruktioner

    1. Blanda kakao, vatten och 1 dl socker i en kastrull, koka upp under omrörning. Låt svalna.
    2. Rör smör och 1 1/2 dl socker vitt och fluffigt, gärna med elvisp. Tillsätt en äggula i taget, vaniljsockret och bakpulvret, under vispning. Blanda slutligen i mjölet växelvis med den svalnade kakaovätskan. Bred ut smeten i bottnen på en papprad liten långpanna, 20 x 30cm. Grädda cirka 15 minuter i 200 graders ugnsvärme.
    3. Blanda hallonsylten med likör, bred det över den svalnade chokladbottnen.
    4. Vispa vitorna pösiga med socker, salt och vinäger i en stor bunke. Det är viktigt att såväl bunke som vispar är helt fettfria, annars blir det inget skum! Vänd i den malda mandeln och bred smeten över hallonlagret. Strö på flagad mandel.
    5. Grädda 20-25 minuter, tills ytan är pösig och frasig. Ta ut och låt kakan stadga sig lite innan den lyfts ur långpannan med hjälp av papperet. Låt kallna på galler. Skär i bitar med vass kniv.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben