Marboringar

Serverar: 120 portioner

Detta är den andra storfavoriten bland kakor efter amerikanska pepparkakor.En gammal välkänd västgötakaka. Torkad kaka som är lite skorplik men mycket godare. En klar konkurent till alla biscotti.

Ingredienser

  • 0,5 liter mjölk gärna 3%
  • 50 g jäst
  • 3 msk strösocker
  • 11 dl vetemjöl
  • 500 g smör rumsvarmt
  • 3 dl vetemjöl (degen ska släppa bunkens kanter)
  • Pensling och garnering
  • 1 st uppvispat stort ägg
  • 1 paket pärlsocker drygt
  • Instruktioner

    1. Ljumma mjölken till 37 grader och smula i jästen. Rör tills jästen löst sig. Blanda socker och mjöl och häll i vätskan. Knåda degen. Låt jäsa till knappt dubbel storlek.
    2. Arbeta in det mjuka smöret och låt åter jäsa ca 15 min. Arbeta sedan degen ordentligt och tillsätt så mycket vetemjöl att degen släpper kanten på bunken och blir lätt att hantera.
    3. Rulla ut till lillfingertjocka längder och skär i 7-8 cm långa bitar, som rullas ihop till en ring. Tryck till lite så att skarven håller ihop. Pensla med ett ägg och doppa ringarna i pärlsocker.
    4. Värm ugnen till 200 grader.
    5. Låt ringarna jäsa ca. 15 min. på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna ca. 15 min.
    6. Sänk ugnsvärmen till 75-100 grader.Sätt in kakorna igen och låt dem torka i ugnen tills de känns fjäderlätta.
    7. Jag satte in alla tre plåtarna samtidigt i 75° och lämnade ugnsluckan på glänt.
    8. Det tog 5 timmar innan kakorna fick den rätta konsistensen.

    Kommentarer (1)

    mammamus 6 juli 2008

    Hej vill bara komentera att det är bättre om du skriver vilken mjölk om det är lätt mellan eller vanlig vet att mjölkpaketen har olika färg runt om i sverige här i skåne är lättmjölken röd men vet att den inte är det på andra ställen

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben