Mariabollar

En lyxig bulle gjord av petits-choux-deg och mördeg. Inuti finns en härlig fyllning med punschsmak.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 3 msk strösocker
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • Petits-choux-deg
  • 3 dl vatten
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • Fyllning
  • 2 äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 dl kaffegrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • Punsch efter eget smak och tycke
  • Instruktioner

    1. Ger ca 16 st bollar
    2. Rör smör och socker till mördegen pösigt. Tillsätt mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt stå kallt.
    3. Gör under tiden petits-choux-degen. Koka upp vattnet med matfettet. Rör ner mjölet. Låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta den från värmen och låt den svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje ägg.
    4. Sätt ugnen på 175 - 200 grader. Klicka ut petits-choux-smeten som bollar på bakpappersklädd plåt med ganska stort avstånd från varandra.
    5. Kavla ut mördegn till 3 mm tjocklek. Ta ut runda kakor ca 6 cm i diameter. Lägg en kaka på varje petits-chouxboll. Grädda i ca 40 minuter och låt kallna.
    6. Blanda alla ingredienser till fyllningen utom vaniljsockret och och vispgrädden och punschen i en tjockbottnad kastrull. Sjud under omrörning och låt krämen kallna. Tillsätt därefter vaniljsockret och den vispade grädden smaksatt med punsch. Gör ett hål i i botten av bakelsen och fyll den med kräm.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben