Dessa pösiga bullar görs på petit-chou-deg. Fyllningen består av en härlig vaniljkräm. Detta är verkligen en "finbulle", ett mellanting mellan bulle och fin bakelse.
Ingredienser
Mördeg
1 1/4 - 1 1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
50 g smör eller margarin
Petit-chou-deg
3 dl vatten
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
3 ägg
Fyllning
2 gelatinblad
2 dl mjölk eller mellangrädde
2 äggulor
2 tsk strösocker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde
2 - 3 tsk vaniljsocker
Garnering
Strösocker
Tillbehör
Runt kakmått , ca 6 cm i diameter
Sprits
Instruktioner
- Börja med mördegen. Hacka snabbt samman mjöl, socker och matfett. Linda in degen i plastfolie. Lägg den i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör petit-chou-degen: Koka upp vatten och matfett i en kastrull. Tillsätt mjölet. Koka massan tills den släpper kastrullens botten och kant. Ta kastrullen från värmen. Låt massan svalna något.
- Tillsätt 2 ägg, ett i taget, i massan. Rör kraftigt mellan varje ägg. Vispa upp det tredje ägget. Tillsätt det, lite i taget, tills smeten är lagom fast.
- Klicka, med hjälp av en matsked, ut 15 runda bollar på en bakpappersklädd plåt.
- Kavla ut mördegen. Ta med mått ut 15 kakor. Lägg dem ovanpå petit-chou-bollarna.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 25 minuter. Mördegen ska se ojämn ut. Låt dem kallna på galler.
- Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda mjölk eller grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under vispning tills den tjocknar.
- Ta upp gelatinbladen. Låt dem smälta i den varma krämen. Låt krämen svalna, men inte stelna. Rör i den då och då.
- Vispa grädden fast och vänd ner den i krämen. Smaksatt krämen med vaniljsocker. Gör ett snitt i botten på gullarna. Spritsa in krämen. Strö lite socker över bullarna.
Kommentarer (1)
Fantastiska bullar, (bakelser eller kakor, vad man nu skall kalla det?) som smälter i munnen. Queenies fyllning är det absolut inget fel på men jag väljer ändå att fylla dessa läckra bullar med en personlig favorit; francipakräm uppblandad med lite vispad grädde.