Mariabullar

Serverar: 15 portioner

Dessa pösiga bullar görs på petit-chou-deg. Fyllningen består av en härlig vaniljkräm. Detta är verkligen en "finbulle", ett mellanting mellan bulle och fin bakelse.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 1 1/4 - 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 50 g smör eller margarin
  • Petit-chou-deg
  • 3 dl vatten
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • Fyllning
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl mjölk eller mellangrädde
  • 2 äggulor
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 - 3 tsk vaniljsocker
  • Garnering
  • Strösocker
  • Tillbehör
  • Runt kakmått , ca 6 cm i diameter
  • Sprits
  • Instruktioner

    1. Börja med mördegen. Hacka snabbt samman mjöl, socker och matfett. Linda in degen i plastfolie. Lägg den i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Gör petit-chou-degen: Koka upp vatten och matfett i en kastrull. Tillsätt mjölet. Koka massan tills den släpper kastrullens botten och kant. Ta kastrullen från värmen. Låt massan svalna något.
    3. Tillsätt 2 ägg, ett i taget, i massan. Rör kraftigt mellan varje ägg. Vispa upp det tredje ägget. Tillsätt det, lite i taget, tills smeten är lagom fast.
    4. Klicka, med hjälp av en matsked, ut 15 runda bollar på en bakpappersklädd plåt.
    5. Kavla ut mördegen. Ta med mått ut 15 kakor. Lägg dem ovanpå petit-chou-bollarna.
    6. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 25 minuter. Mördegen ska se ojämn ut. Låt dem kallna på galler.
    7. Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda mjölk eller grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme under vispning tills den tjocknar.
    8. Ta upp gelatinbladen. Låt dem smälta i den varma krämen. Låt krämen svalna, men inte stelna. Rör i den då och då.
    9. Vispa grädden fast och vänd ner den i krämen. Smaksatt krämen med vaniljsocker. Gör ett snitt i botten på gullarna. Spritsa in krämen. Strö lite socker över bullarna.

    Kommentarer (1)

    zoii 1 november 2012

    Fantastiska bullar, (bakelser eller kakor, vad man nu skall kalla det?) som smälter i munnen. Queenies fyllning är det absolut inget fel på men jag väljer ändå att fylla dessa läckra bullar med en personlig favorit; francipakräm uppblandad med lite vispad grädde.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben