Marinerad fläskytterfilè i ugn.

Köttet blir mycket saftigt och många skivor slinker lätt ner i magen :)

Ingredienser

  • Ca 800g fläskytterfilé (ev fläskfilé)
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk pepparmix
  • 1 msk grillkrydda
  • 1 msk soya
  • 2 msk ketchup
  • Ca ½ dl olja, matlagningsolja eller olivolja
  • Smör eller margarin att steka i
  • Ev andra kryddor efter smak, t ex rosmarin eller rosépeppar
  • Instruktioner

    1. Blanda kryddor, olja, soya och ketchup till en marinad. Gnid in marinaden i köttet och lägg sedan alltsammans i en bunke eller plastpåse. Låt köttet ligga i marinaden i minst 2 timmar, gärna över natten.
    2. Dela vitlöken i centimeterstora bitar och lägg ner dessa tillsammans med rikligt med smör i en stekpanna. Fräs lite snabbt och lägg sedan ner köttet i stekpannan. Köttet ska få en fin färg och stekyta. Medans du steker köttet på alla sidor ska det ösas med smöret och vitlöken, detta gör köttet saftigt och det får en fin vitlökssmak.
    3. När köttet har en fin färg så läggs det i en ungsform och smöret från stekpannan hälls över. Fläskytterfilén ska vara i ugnen i ca 1 timma i 200 grader. Medans köttet är i ugnen så kan du ösa på smöret ifrån formen några gånger.
    4. Sedan skivas köttet upp och lite smör ifrån stekformen hälls över.
    5. Servera tillsammans med tex potatisgratäng och sallad!
    6. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (23)

    loppan35 3 januari 2011

    så mört och gott detta köttet var, himmla god marinad. en 5 i betyg

    7201 30 januari 2011

    Gjorde dett till middag idag...och jag kommer absolut att göra så här i fotsättningen. Slutar att köpa fläskfile...detta vart MYCKET bättre. Jag pressade i vitlök i marinaden och tillsatte ½ msk sambal oelek. Riktigt saftigt och gott........REKOMENDERAS...

    josefini 30 januari 2011

    Det var verkligen ingen lögn att köttet blev mört. Det smälte i munnen !! Av erfarenhet har min åsikt varit att fläskytterfile är för torrt, men detta ÄR åtgärden och med det, klart bättre än fläskfile. Stort tack !! //

    MathildaJerner 31 januari 2011

    Vad roligt att ni tycker om mitt recept :)

    Cassiopeya 20 mars 2011

    Helt okej men lite smaklöst tyckte jag. Gjorde på fläskfilé för det var det som fanns i frysen. Nästa gång kommer jag krydda mycket mer. Gjorde en sås på skyn, den blev god!

    ingbrittj 21 mars 2011

    Tack för ett jättegott recept. Jag skivade några vitlöksklyftor och tog lite sambal oelek i marinaden, annars följde jag ditt recept. Har även provat med att ha rostade rotfrukter och en god sås till köttet, det är också väldigt gott. En ny enkel favorit.

    calle6666 21 maj 2011

    Har lagat detta ett par ggr nu och testat både ytterfile samt fläskfile. Och döm av min förvåning när det faktiskt blir bättre med ytterfile. Idag har jag tänkt att göra detta igen men nu ska den på grillen efter ugnen. Blir indirekt grillning så man kan ösa på lite goa safter under tiden.

    kaskada 14 juni 2011

    Har testat detta recept en gång, och ska göra det flera gånger. Riktigt mumsigt. Även dagen efter när köttet var kallt.

    publikhav 22 juli 2011

    Första gången jag lyckades med helstekt fläskytterfilé. Missade dock ketchup i marinaden, men hade istället i sambalolek. Toppen mört och gott blev de! Serverade med grönsaker, hasselbackspotatis och tsatsiki.

    ljussken 12 augusti 2011

    Mums! Mycket mört o gott!Detta kommer att göras flera gånger.Tack för ett bra recept!!!

    dolores 20 januari 2012

    Helt fantastiskt gott och lättlagat. Benfri fläskkotlett som min man envisas med att rätta mig när jag säger ytterfile. Köpte den färdiga potatisgratängen (vanliga) som brukar ligga i köttdisken, med lite extra ost blev det en kanonmåltid. Tack.

    mini08 2 februari 2012

    Mycket mycket gott! Maken som älskar vitlök kom ut i köket och frågade vad jag höll på med. Lukten som spred sig till vardagsrummet där han satt och jobbade var tydligen helt gudomlig... Jag tycker dock 1 h på 200 grader lät väldigt mycket. Jag tog ut den betydligt tidigare än så. Häll vatten i stekpannan och red en sås på de goa smakerna som blev kvar :-) Underbar sås!

    mini08 2 februari 2012

    Mycket mycket gott! Maken som älskar vitlök kom ut i köket och frågade vad jag höll på med. Lukten som spred sig till vardagsrummet där han satt och jobbade var tydligen helt gudomlig... Jag tycker dock 1 h på 200 grader lät väldigt mycket. Jag tog ut den betydligt tidigare än så. Häll vatten i stekpannan och red en sås på de goa smakerna som blev kvar :-) Underbar sås!

    mini08 2 februari 2012

    Mycket mycket gott! Maken som älskar vitlök kom ut i köket och frågade vad jag höll på med. Lukten som spred sig till vardagsrummet där han satt och jobbade var tydligen helt gudomlig... Jag tycker dock 1 h på 200 grader lät väldigt mycket. Jag tog ut den betydligt tidigare än så. Häll vatten i stekpannan och red en sås på de goa smakerna som blev kvar :-) Underbar sås!

    mini08 2 februari 2012

    Sorry för 3 likadana kommentarer. De dök inte upp förrän efter en stund... Nån adminperson får gärna rensa...

    Blom70 9 april 2012

    Åh, vad gott det blev!! Kommer göra detta flera gånger. Tack för ett toppenrecept.

    norbergs 29 april 2012

    suveränt smaskigt kött, men vi tog lite mindre vitlök. Detta kommer jag att göra om.

    quickhook 17 juni 2012

    Köttet blev kanonbra. Tack för receptet

    MathildaJerner 18 juni 2012

    Hej Allihopa! Roligt att ni gillar mitt recept :) Såg att någon hade skrivit att 1h i 200C lät lite länge.. och självklart kan man ha den inne mindre tid, fläskytterfilè går att äta om den är pyttepytte lite rosa :) Men jag föredrar dock helt genomstekt :)

    Ronnie54 22 oktober 2012

    Lagade den här i helgen. Lättlagad och smakrik. Betyg:5 Ronnie54

    p060ani 24 oktober 2012

    Jättegott och mycket uppskattat av gästerna. Kommer att bjuda på detta fler gånger. *****

    vinterljus 15 maj 2014

    TACK för ett jättegott recept....kommer jag göra många gånger till :)

    kickan51 29 oktober 2016

    Tack för ett gott recept på fläskytterfilé.Jag lagde den i stekpåse, 1 timma i ugnen är aldeles för lång tid. Jag hade min fläskytterfilé inne ca. 35 minuter och det var också för länge. Kryddningen var mycket god. Kommer att servera imorgon med en god sås och potatisgratäng när barn och barnbarnen kommer hem.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben