Marshmallowtårta

Serverar: 6 portioner

Älskar du choklad och marshmallows? Då är denna tårtan något för dig. En tårta som blir barnens favorit på kalasen.

Ingredienser

  • Botten
  • 6 msk osaltat smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 tsk vaniljextrakt
  • 2 ägg, lätt vispade
  • 85 g mörk blockchoklad, bruten i bitar
  • 1 1/2 dl vispbar grädde med låg fetthalt
  • 3 dl extra fint vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • Glasyr
  • 175 g vita marshmallows
  • 1 msk mjölk
  • 2 äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 55 g ljus choklad, riven, till dekoration
  • Instruktioner

    1. Blanda smör, socker och vanilj i en skål till en lätt och luftig smet och vispa i ett ägg i taget.
    2. Smält chokladen i en skål över en kastrull med sjudande vatten. Rör gradvis i grädden tills den är väl blandad med chokladen. Ställ skålen att svalna lite.
    3. Sikta mjöl, bikarbonat och salt i en annan skål. Blanda äggsmeten med choklad- och mjölblandningarna, alternerat och lite i taget. Skeda upp smeten i en smord, 850 ml stor ugnsfast skål och jämna till ytan. Grädda i 160° varm ugn i 50 minuter, tills du kan dra ut en torr provsticks ur kakans mitt. Stjälp upp kakan på ett galler och låt den svalna.
    4. Gör under tiden glasyren. Värm marshmallows och mjölk på mycket låg värme i en liten kastrull tills marshmallowsen har smält. Lyft bort kastrullen från plattan och ställ den att svalna. Vispa äggvitorna tills de får mjuka toppar, tillsätt sockret och fortsätt att vispa till styva toppar. Vänd ner äggvitorna i den avsvalnade marshmallowsmeten och ställ åt sidan i 10 minuter.
    5. När kakan svalnat, bred marshmallowglasyr över ovansida och kanter. Strö över riven ljus choklad.

    Kommentarer (1)

    Gingko 19 november 2010

    Det verkar gott! Vågar inte göra något till barn med råa ägg! Får tänka mig något annt som glasyr.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben