Maskros är en "nyttoväxt" som bla innehåller vitaminerna C, A och B, kalcium, fosfor och järn. Bladen kan användas i sallader men här är ett recept på spännande maskrosgelé. God till nystekt fisk och grillad kycklingfilé.
Skär äpplena i små bitar, låt skalet sitta kvar. Lägg äppelbitarna och citronsaften i en kastrull. Repa av de små gula bladen på maskrosblommorna och lägg dem i kastrullen. Tillsätt vatten och rosmarinkvist. Låt blandningen småkoka ca 20-30 min. Skumma väl. Låt saften rinna av i en saftsil. Mät upp saften i ett litermått och tilsätt lika mycket gelésocker. Häll allt i kastrullen och låt det småkoka 5-8 min eller förlj anvisningarna på påsen med gelésocker. häll upp i rena glasburkar och förslut dem genast.
Spännande ska provas. Maskrossaften som jag har i i min samling är god. Lena