Matjessillbakelser

Serverar: 8 portioner

Trevligt som bla förrätt och till midsommar!

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g kavring eller mörkt rågbröd
  • 50 g smör
  • Fyllning
  • 300 g matjessill
  • 1/2 röd lök, finhackad
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 dl gräddfil
  • 1/2 dl gräslök, fint skuren
  • 1/2 dl dill, fint skuren
  • 1 msk sillspad
  • 1/2 lime, pressad saft
  • 2 krm salt
  • 1-2 krm svartpeppar, nymalen
  • 5 gelatinblad
  • Dekoration
  • 1 dl gräslök och dill, fint skuren
  • 1 knippa rädisor, halverade
  • Instruktioner

    1. Mixa kavring i en matberedare tills det blir smulor. Smält smöret och blanda med brödet.
    2. Tryck ut brödsmulorna i botten på en pajform med löstagbar botten. Ställ den kallt i kylen en stund. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter.
    3. Finhacka matjessillen och blanda med lök, crème fraiche, gräddfil, gräslök och dill. Smaksätt med sillspad, lime, salt och peppar.
    4. Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dem i en kopp 10 sekunder i mikron vid 750W eller i en kastrull på spisen. Låt gelatinet svalna en stund.
    5. Blanda lite av sillblandningen med gelatinet och rör om. Blanda därefter gelatinet med resten av sillblandningen. Rör om ordentligt. Häll blandningen över kavringsbotten och täck med plastfolie. Ställ tårtan kallt i kylen minst 4 timmar.
    6. Ta bort plasten. Strö över dill och gräslök. Dela tårtan i bitar eller stansa ut rundlar med hjälp av ett mått och lägg upp bakelserna på ett fat. Dekorera med rädisor.

    Kommentarer (1)

    jeanette_eriksson_758 20 november 2012

    När jag klickade på receptet trodde jag att du på något klurigt sätt fått bakelserna runda, inte stansat ut dem i efterskott ?! Jag vet hur man gör. Jag brukar använda min muffinsplåt och lägga plastfolie i och sedan bottna med bröd och toppa med röran. Då stelnar de och är tippningsbara. Lägg en plåt ovanpå och vänd alltihop. Sedan är det bara att lägga upp. Frågan är vad du gör med allt skräde. svinn...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben