Medeltidsmums

Serverar: 1 portioner

Tid: 20 minuter

Ägg, mjölk, mjöl och korngryn fanns förmodligen att tillgå även på medeltiden. En rätt med enkla baslivsmedel.

Ingredienser

  • 0,5 dl korngryn (kallas Matkorn eller Kornris)
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    Koka en portion korngryn enligt anvisning på paketet. Observera att det ska vara gryn som är förkokta och har koktid på ca 10 minuter. Under tiden som grynen kokas tillagas en sats äggröra: Ta en tjockbottnad kastrull och lägg i mjölet och en skvätt (2 msk) av mjölken. Vispa noga ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet. Lägg i ägget, resten av mjölken, salt och lite peppar. Vispa samman detta. Ställ kastrullen på spisplattan, medelvärme. Rör i botten med vispen då och då. Sänk värmen när smeten börjar tjockna och rör hela tiden runt med vispen så att konsistensen blir jämntjock. Blanda slutligen ner de kokta korngrynen. Servera med tunna skivor kassler, stekt fläsk eller bacon. Grönsaker får vi inte glömma heller; skärbönor passar bra till.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben