Saffran är änglarnas guld på jorden.
Och dessa små läckerheter är minsann en skänk från åvan.
Man kan till och med ta två utan att skämmas.. *ler*
Ingredienser
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söt deg
1 1/4 dl kesella lätt
1 pkt saffran (0,5 gram)
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
FYLLNING
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker
Instruktioner
- Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör tills det löst sig.
- Tillsätt kesella, saffran, salt, kardemumma, socker och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. (gör degtestet - se öl limpa)
- Låt jäsa under duk i 30 min.
- Arbeta på mjölat bakbord, dela upp i runda släta bullar.
- Lägg på plåt med papper på.
- Jäsa under duk i 30 min. Pensla med ägg.
- Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Kolla färgen under bullarna.
Svalna på galler under duk.
- Skär av yttersta toppen på bullen så det blir ett litet lock.
- Gröpa ur en del av inankråmet, blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
- Vispa grädden och spritsa en klick på varje.
- Sikta över florsocker på locket.
Kommentarer (0)