Serverar: 10-12 portioner
Mandelmassa, choklad och mint är en lyckad smakkombination. Garneringen på toppen ser avancerad ut men är lätt att åstadkomma. Mönstret hittar du på själv!
Ingredienser
Formar
100 g smör eller margarin
2,5 dl vetemjöl
Ett halvt ägg
100 g mandelmassa
25 g smör eller margarin
1 äggvita
Mousse
100 g mörk choklad
En halv äggula
2 dl vispgrädde
2 - 3 krm hushållsarom med pepparmintssmak
Garnering
50 g mörk choklad
Tillbehör
Bakelseformar eller små engångsformar av aluminium
Instruktioner
- Börja med formarna: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman matfett och mjöl, för hand eller i matberedare.
- Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i väl smorda bakelseformar eller i engångsformarna. Ställ formarna på en bakplåt.
- Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda mandelmasserivet med matfett och äggvita till en smidig smet. Lägg en liten klick mandelsmet i varje form.
- Grädda formarna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem kallna på galler.
- Gör moussen: Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Låt den svalna något. Rör ner den halva äggulan i chokladen.
- Vispa grädden tills den tjocknat. Vänd ner lite grädde i taget i chokladsmeten. Smaksätt med hushållsaromen. Låt moussen stelna i kylskåp ca 30 minuter. Fördela den sedan i formarna.
- Gör garneringen: Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Gör en strut av en bit bakplåtspapper. Fyll struten med choklad och klipp ett litet hål i ändan. Spritsa ut små galler på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna. Stick ett chokladgaller i varje form och servera.
Liknande recept
Kommentarer (0)