Mintchokladformar

Serverar: 10-12 portioner

Mandelmassa, choklad och mint är en lyckad smakkombination. Garneringen på toppen ser avancerad ut men är lätt att åstadkomma. Mönstret hittar du på själv!

Ingredienser

  • Formar
  • 100 g smör eller margarin
  • 2,5 dl vetemjöl
  • Ett halvt ägg
  • 100 g mandelmassa
  • 25 g smör eller margarin
  • 1 äggvita
  • Mousse
  • 100 g mörk choklad
  • En halv äggula
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 - 3 krm hushållsarom med pepparmintssmak
  • Garnering
  • 50 g mörk choklad
  • Tillbehör
  • Bakelseformar eller små engångsformar av aluminium
  • Instruktioner

    1. Börja med formarna: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman matfett och mjöl, för hand eller i matberedare.
    2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i väl smorda bakelseformar eller i engångsformarna. Ställ formarna på en bakplåt.
    3. Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda mandelmasserivet med matfett och äggvita till en smidig smet. Lägg en liten klick mandelsmet i varje form.
    4. Grädda formarna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem kallna på galler.
    5. Gör moussen: Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Låt den svalna något. Rör ner den halva äggulan i chokladen.
    6. Vispa grädden tills den tjocknat. Vänd ner lite grädde i taget i chokladsmeten. Smaksätt med hushållsaromen. Låt moussen stelna i kylskåp ca 30 minuter. Fördela den sedan i formarna.
    7. Gör garneringen: Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Gör en strut av en bit bakplåtspapper. Fyll struten med choklad och klipp ett litet hål i ändan. Spritsa ut små galler på ett bakplåtspapper. Låt dem stelna. Stick ett chokladgaller i varje form och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben