Mockaflarnbakelser

Serverar: 8 portioner

De frasiga bottnarna innehåller kalaspuffar som blandas ner i smeten. Med en len kaffekräm och whiskygrädde som garnering blir de oemotståndliga!

Ingredienser

  • Bottnar
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 50 g mörk blockchoklad
  • 1 ägg
  • 2 dl kalaspuffar
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • Fyllning
  • ½ dl vatten
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk kakao
  • 1 tsk snabbkaffepulver
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • Garnering
  • 2 - 3 dl vispgrädde
  • 1 - 2 msk whisky
  • 1 msk strösocker
  • 100 g mörk blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader. Rör matfett och socker poröst med en elvisp. Finhacka chokladen. Tillsätt ägg och choklad i matfettsblandningen.
    2. Krossa kalaspuffarna lätt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd sedan ner kalaspuffarna och mjölblandningen i smeten.
    3. Markera två kvadrater, 16x16 cm, på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten inom markeringarna och grädda bottnarna mitt i ugnen cirka 12 minuter.
    4. Låt bottnarna svalna något. Dela dem sedan i vardera 8 bitar, 4x8 cm. Låt dem kallna.
    5. Gör fyllningen: Blanda vatten, socker, kakao och snabbkaffepulver i en kastrull. Koka blandningen kraftigt några minuter. Låt den svalna något.
    6. Rör matfettet smidigt. Tillsätt äggulan. Klicka ner äggkrämen i kaffekrämen. Lägg ihop två bottnar med kaffefyllning mellan.
    7. Gör garnereingen: Vispa grädden tjock. Smaksätt med whisky och socker. Fyll en sprits med whiskygrädde. Spritsa grädden på bakelserna.
    8. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Häll den smälta chokladen på en väl rengjord rostfri diskbänk. Bred ut chokladen till en kaka. Låt den stelna.
    9. Skär med en osthyvel långa, breda skivor av chokladen. Rulla dem till rullar och garnera bakelserna.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben