De frasiga bottnarna innehåller kalaspuffar som blandas ner i smeten. Med en len kaffekräm och whiskygrädde som garnering blir de oemotståndliga!
Ingredienser
Bottnar
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
50 g mörk blockchoklad
1 ägg
2 dl kalaspuffar
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Fyllning
½ dl vatten
½ dl strösocker
1 tsk kakao
1 tsk snabbkaffepulver
100 g smör eller margarin
1 äggula
Garnering
2 - 3 dl vispgrädde
1 - 2 msk whisky
1 msk strösocker
100 g mörk blockchoklad
Instruktioner
- Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 175 grader. Rör matfett och socker poröst med en elvisp. Finhacka chokladen. Tillsätt ägg och choklad i matfettsblandningen.
- Krossa kalaspuffarna lätt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd sedan ner kalaspuffarna och mjölblandningen i smeten.
- Markera två kvadrater, 16x16 cm, på ett bakplåtspapper. Bred ut smeten inom markeringarna och grädda bottnarna mitt i ugnen cirka 12 minuter.
- Låt bottnarna svalna något. Dela dem sedan i vardera 8 bitar, 4x8 cm. Låt dem kallna.
- Gör fyllningen: Blanda vatten, socker, kakao och snabbkaffepulver i en kastrull. Koka blandningen kraftigt några minuter. Låt den svalna något.
- Rör matfettet smidigt. Tillsätt äggulan. Klicka ner äggkrämen i kaffekrämen. Lägg ihop två bottnar med kaffefyllning mellan.
- Gör garnereingen: Vispa grädden tjock. Smaksätt med whisky och socker. Fyll en sprits med whiskygrädde. Spritsa grädden på bakelserna.
- Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Häll den smälta chokladen på en väl rengjord rostfri diskbänk. Bred ut chokladen till en kaka. Låt den stelna.
- Skär med en osthyvel långa, breda skivor av chokladen. Rulla dem till rullar och garnera bakelserna.
Kommentarer (0)