Mockasemla

Serverar: 20 portioner

Semla, fastlagsbulle, hetvägg eller fettisdagsbulle. Kärt barn har många namn. Variera den traditionella semlan med denna goda mockasemla med smak av kaffe och punsch.

Ingredienser

  • Vetedeg, 10-12 stora eller 20 små
  • 50 g smör
  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk nymald kardemumma (valfritt)
  • 6-7 dl vetemjöl
  • Ägg, till pensling
  • Fyllning, till 10 små semlor
  • 80 hg mandelmassa
  • 1 msk finhackade hasselnötter
  • 1 msk punsch
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk snabbkaffe
  • 2 msk socker
  • Garnering
  • Riven choklad
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Vetedeg:
    2. Smält smöret. Blanda ner mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över degvätskan, socker, salt och kardemumma om så önskas. Rör tills jästen löst sig.
    3. Tillsätt mjölet lite åt gången och arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa 40 minuter under bakduk.
    4. Knåda degen och forma den till bullar. Låt bullarna jäsa på plåt under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
    5. Sätt ugnen på 250 grader.
    6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i 7-10 minuter tills bullarna fått fin färg. Ta ut bullarna och låt dem svalna.
    7. Skär locken av bullarna. Gröp ur lite inkråm och mosa det med mandelmassa, finhackade hasselnötter och punsch. Fyll bullarna med fyllningen.
    8. Blanda snabbkaffe och socker med ½ dl av grädden och värm i en liten kastrull under omrörning tills blandningen löst sig. Blanda kaffeblandningen med resterande grädde i en bunke. Ställ att svalna.
    9. Vispa grädden toppig, smaka av och söta eventuellt ytterligare. Klicka grädden över fyllningen och toppa med locken. Strö över riven choklad och pudra över lite florsocker.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben