Mor Ingeborgs cheesecake

Serverar: 10-12 portioner

Min barndoms "käsekuchen" med tyskt-österrikiskt ursprung. Min version är något förenklad men lika god.

Ingredienser

  • Mördegsbotten
  • 250 g smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 5 ½ dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 1 dl vaniljsåspulver
  • 100 g smält smör
  • 500 g Kesella 10%
  • 1 dl russin
  • 4 msk mörk rom
  • Rivet skal av 1 citron
  • Pressad saft av ½ citron
  • 1 ½ dl grädde
  • Dekoration
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med att dränka russinen med rom och låt stå i minst ett par timmar, gärna över en natt.
    2. Blanda ingredienserna till degen i en matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, även en bit upp på kanten. Nagga och ställ kallt i minst 30 minuter.
    3. Förgrädda botten i 200º ca 12 - 15 minuter. Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 175º.
    4. Vispa ihop ägg och florsocker. Tillsätt grädde, vaniljsåspulver, smör, Kesella, rivet citronskal+saft och romdränkta russin. Rör ihop till en slät massa. Häll fyllningen över mördegsbotten.
    5. Grädda i 30 - 35 minuter tills fyllningen har stannat och ytan fått lite färg. Låt kallna.
    6. Sikta över florsocker innan servering
    7. Det är gott med konserverade, väl avrunna mandariner i fyllningen i stället för romdränkta russin. De vänds i så fall försiktigt ner sist i fyllningen så de inte går sönder för mycket.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    6-8
    13
    4.4
    2 h 30 min
    10-12
    8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben