"Mormorbröd"

Serverar: 3 portioner

Tid: 2 timmar

Varje gång jag hälsar på min mor i Danmark, står det ALLTID 3 nybakade bröd på en plåt, under en bakduk, med broderade initialer. Denna synen, upplevelsen, doften, är lika ljuvlig varje gång. Och hur smakar inte detta bröd, ljummet med en skiva dansk ost? (Suck) jag kan baka mors bröd, men de blir aldrig som hennes ändå.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl skummemälk (minimjölk)
  • 1 msk socker
  • 3 tsk salt
  • 75 g flytande margarin
  • 15 dl vetemjöl, ca
  • Till pensling
  • Lite kaffe
  • Instruktioner

    1. Lös jästen i fingervarm blandning av mjölk och margarin, salt och socker.
    2. Blanda ner mjölet litet i taget, arbeta degen kraftigt för hand, den skall vara smidig, inte alls för hård, och alldeles "lagom", så mjölmängden är alltid en gåta.
    3. Knådning första gången för hand: minst 10 min. Jäs under bakduk i 50 min.
    4. Slå upp degen på lätt mjölad bord, knåda ihop degen lite nätt, så den blir fast o smidig igen. Forma 3 bröd, lägg på plåt, smord, eller m. bakpl. papapper. Pensla m kaffe, skär 3 jack m vasst föremål, i varje bröd. Jäs under bakduk 30 min.
    5. Varm ugnen till knappt 200 grader. Baka bröden till de känns ihåliga o fint bruna. ca. 30 min. Det är alltid individuellt med mjölmängd o ugn. Bröden är inte nyttiga, men hållbara o ack så goda.
    6. Jag tror de blir så goda för att man jobbar med dem för hand, länge o väl.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben