Moussagne

Serverar: 4-6 portioner

En crossover mellan lasagne och moussaka.

Ingredienser

  • 12-15 lasagneplattor, färska eller torkade och förkokta
  • 500-600 g lammfärs
  • 3 gula lökar, medelstora
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk oregano, torkad
  • 2 krm kanel, malen
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar direkt från kvarnen
  • Olivolja att bryna färsen i
  • Ostsås
  • 25 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl parmesanost, nyriven
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Skala och hacka löken grovt. Hetta upp en stekgryta och häll i ett par msk olja. Stek löken mjuk och lätt färgad.
    3. Blanda ner färsen. Rör om med en trägaffel så att färsen grynar sig och får färg.
    4. Blanda ner tomaterna och tomatpurén. Tillsätt kryddorna. Låt vätskan koka ner nästan helt.
    5. Ostsåsen: Smält fettet i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt mjölken. Låt såsen koka upp under omrörning. Rör ner osten och ta kastrullen från värmen.
    6. I en smord gratängform varvar du färsröran, ostsås, lasagneplattor i den ordningen i tre lager med ostsås underst. Toppa med resten av ostsåsen och lite exta riven parmesan.
    7. Grädda i undre delaen av ugnen i c:a 30 minuter. Höj värmen till 200° och grädda 15 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka och ytan gyllenbrun.
    8. Låt moussagnen "vila" några minuter innan du serverar.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben