Murkelgratinerad flundra/rödspätta
Lite annorlund fiskrätt, tar lite tid att tillreda den men desto mer uppskattad.
Ingredienser
8 hg flundra eller drygt 1 kg djupfryst rödspätta
3 burkar murklor á 200 g
2 msk citronsaft
4 dl fiskbuljong
3 msk margarin
2 msk hackad lök
6 dl grädde
1 dl grädde, vispad
2 äggulor
1 krm salt
1 dl riven herrgårdsost
1 msk parmesanost
Pommes duchesse
1 ½ kg mjölig potatis (King Edvard)
3-4 äggulor
3 msk margarin
1 tsk salt
½ krm peppar
Instruktioner
- Hacka och skölj murklorna. Spara spadet.
Koka upp murkelspad och vatten tillsammans
med en fiskbuljongtärning och citronsaften, (4dl).
- Fräs löken mjuk utan att den får färg, tillsätt murklorna, fräs ytterliggare ett par minuter.
Lägg i fisken ovanpå murklorna, späd med buljong
och låt fisken sakta sjuda, ej koka, drygt 10 min under lock.
- När fisken är färdig, lyft upp den försiktigt på ett ugnsfast fat men låt den först mellanlanda på ett dubbelvikt hushållspapper.
- Skala och koka potatisen till ducehessen.
När potatisen är kokt pressa den till mos och arbeta in margarin, kryddor och äggulor. Låt svalna.
- Spritsa ut duchessen, lägg först en strörand runt kanten. Spritsa därpå en kraftigare mönstrad rand runt fatet. Det är viktigt att få höjd på potatisranden så murkelsåsen kan rymmas.
- Koka på stark värme ihop svampen i buljongen tills det återstår någon msk vätska. Tillsätt då grädden och koka på stark värme under omrörning ihop såsen till knappt hälften återstår och det blir en tjock sås.
- Vispa under tiden 1 dl grädde till hårt skum.
Tag pannan från värmen. Vispa i äggulorna och
ca 1 msk margarin. Vänd därefter i den uppvispad
grädden. Smaksätt slutligen såsen med några saltkorn. Slå såsen över fisken. Blanda ostsorterna och strö över.
- Gratinera i ugn, ca 40 min i 150-175 grader, så att fisken har blivit varm och duchessen fått fin färg.
Kommentarer (0)