Murkelsoppa

Serverar: 4 portioner

Murklor brukar anses som de allra finaste och godaste matsvamparna. Det är förvisso en ganska dyr delikatess men å andra sidan behövs det inte så mycket murklor för att få fin smak på soppan.

Ingredienser

  • 25 g torkade murklor
  • 2 dl vatten
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl tjock grädde
  • Finklippt persilja
  • Instruktioner

    1. Smula sönder de torkade murklorna och låt dem ligga i vatten 2-3 timmar. Krama ur vattnet. Om du använder färska murklor måste du först förvälla dem 10-15 minuter. Häll sedan bort vattnet. Upprepa proceduren en gång till.
    2. Smält matfett i en kastrull, tillsätt svampen och låt den fräsa en stund.
    3. Strö över mjölet och späd med buljongen. Rör om ordentligt och låt soppan sjuda på svag värme 10-15 minuter.
    4. Häll i grädden och låt soppan bli genomvarm. Strö över persiljan och servera genast. Servera med små, stekta ostkrutonger eller med oststänger.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    zenorita 30 mars 2011

    tunna skivor av torkat renkött som man tillsätter när man serverar är jättgott .

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben