De spröda musslorna har fått sitt namn efter de formar som de från början bakades i. Numera använder vi sällan namnet mussla utan talar oftast om mandelformar.
Ingredienser
1 dl sötmandel
5 bittermandlar
1,5 dl strösocker
200 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl
Fyllning
Vispgrädde
Jordgubbssylt
Garnering
Rostade mandelspån
Tillbehör
Små , veckade bakformar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Skålla och skala mandlarna. Torka mandlarna något med lite hushållspapper och mal dem.
- Rör socker och smör tills det blir poröst, gärna med elvisp.
- Blanda ner mandel och mjöl, spara lite av mjölet till utbakningen. Låt degen ligga kallt en stund, ca 20 minuter.
- Smörj bakformarna väl. Nyp små bitar av degen och tryck ut dem ganska tunt i formarna. Doppa tummen lätt i mjöl så kladdar inte degen så mycket.
- Sätt formarna på en bakplåt och grädda dem mitt i ugnen ca 7 minuter eller tills skalen är gyllengula.
- Stjälp upp musselskalen ur formarna när de svalnat något.
- Vispa grädden. Fyll musselskalen med sylt och toppa med en stor klick grädde. Strö lite rostade mandelspån över.
- Fyllningstips: Istället för sylt kan du blanda tärnad mango, kiwifrukt eller papaya i vispgrädden. Tänk på att inte fylla skalen för tidigt när de ska serveras, eftersom de då lätt mjuknar och mister sin fina sprödhet.
- Den som tycker om choklad kan pensla de avsvalnade musselskalen inuti med smält blockchoklad, gärna smaksatt. Låt chokladen stelna innan skalen fylls. Du kan också blanda mandelspånen med lite riven choklad.
Kommentarer (0)