Med våren kommer nässlorna. Då tar jag mina gamla nässelhandskar i rött läder och en sax och en eller två papperskassar och ger mig iväg på en vårpromenad. Efter att sedan ha tagit hand om skörden, klippt bort hårda stjälkar, sköjt och och förvällt alla skott och blad, som sedan fått rinna av i ett durkslag gör att jag känner mig så väldigt glad och nöjd. Fryser in nässlorna 3-4 msk i plastpåsar, bra att ta av till bak och våfflor, någon risotto eller soppa. Nässel kokvattnet brukar jag spara till hårsköljningsvatten och sen vattna blommorna med, men då utspätt. Men det vattnet kan inte sparas mer än någon dag.
Ingredienser
3 ägg
3 msk smält smör eller margarin
3 msk potatismjöl
1dl vetemjöl
1-2 msk grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
3 dl mjölk
1,5 - 2 dl finhackade förvällda nässlor
Instruktioner
- Du kanske redan gjort iordning dina nässlor. kokt dem och klippt dem smått för då kan du genast fortsätta med att
- Vispa sönder äggen
Tillsätt smält matfett
Tillsätt potatismjöl, vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver, salt
Vispa ner mjölken till en klumpfri smet
Låt svälla i 20 minuter
Sätt i de avsvalnade nässlorna ( eller upptinade om du haft dem i frysen)
Ta i mera mjölk om smeten känns för tjock
- Grädda i våffeljärn,välsmort
Avnjut våfflorna ljumma med lingonsylt eller rårörda lingon.
Ta gärna och pressa ned litet citron i ditt vattenglas, passar bra som bordsdryck till.
Du kan också steka små plättar i plättlagg av smeten
Kommentarer (1)
Frasiga våfflor med nyttiga nässlor. Goda !!!