Nationaldagstårtan

Maria Oskarssons bidrag Sverigerullen vann tävlingen Nationaldagstårtan. Tårtan bakades ursprungligen för att fira en väns svenska medborgarskap. Den är vacker, enkel och supergod med riktiga jordgubbar i gräddfyllningen.

Ingredienser

  • Rulltårta
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 250 g färska jordgubbar
  • 1 ½ msk strösocker
  • 3 dl Arla vispgrädde
  • Garnering
  • 2 dl Arla vispgrädde
  • 400 g marsipan
  • blå och gul hushållsfärg
  • 50-75 g mörk choklad
  • 150 g färska jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Rulltårta: Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kakan kallna under en långpanna.
    2. Fyllning: Ansa och skär jordgubbarna i skivor eller bitar och blanda dem med sockret. Vispa grädden till ett fast skum och blanda med jordgubbarna. Bred blandningen över kakan och rulla ihop.
    3. Garnering: Vispa grädden och bred över tårtan. Kavla ut 300 g marsipan och täck tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Färga resten av marsipanen. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Dela jordgubbarna i kvartar och doppa dem i chokladen. Garnera tårtan med jordgubbarna och band av marsipan.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben