Maria Oskarssons bidrag Sverigerullen vann tävlingen Nationaldagstårtan. Tårtan bakades ursprungligen för att fira en väns svenska medborgarskap. Den är vacker, enkel och supergod med riktiga jordgubbar i gräddfyllningen.
Ingredienser
Rulltårta
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
Fyllning
250 g färska jordgubbar
1 ½ msk strösocker
3 dl Arla vispgrädde
Garnering
2 dl Arla vispgrädde
400 g marsipan
blå och gul hushållsfärg
50-75 g mörk choklad
150 g färska jordgubbar
Instruktioner
- Rulltårta:
Sätt ugnen på 250°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kakan
kallna under en långpanna.
- Fyllning:
Ansa och skär jordgubbarna i skivor eller bitar och blanda dem med sockret. Vispa grädden till ett fast skum och blanda med jordgubbarna.
Bred blandningen över kakan och rulla ihop.
- Garnering:
Vispa grädden och bred över tårtan. Kavla ut 300 g marsipan och täck tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Färga resten av marsipanen.
Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Dela jordgubbarna i kvartar och doppa dem i chokladen. Garnera tårtan med jordgubbarna och band av marsipan.
Kommentarer (0)