Nötskruvar

Serverar: 30 portioner

En rolig form och mycket smak har dessa goda vetebröd. Ju hårdare du vrider, desto mer öppnar sig degen och avslöjar det läckra innehållet.

Ingredienser

  • 1 pkt jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • ½ tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • Ca 13 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 dl hasselnötter
  • 100 g smör eller margarin
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm allt till fingervärme, 37 grader.
    2. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
    3. Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Arbeta in resten av mjölet. Kavla ut degen till en rektangulär platta, 30x70 cm.
    5. Gör fyllningen. hacka nötterna. Blanda matfettet med de hackade nötterna. Bred fyllningen över degen. Vik degen dubbel.
    6. Skär degen i 30 bitar, drygt 2 cm breda. Vrid eller snurra bitarna från mitten till skruvar. Lägg skruvarna på en bakpappersklädd plåt.
    7. Låt skruvarna jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägget och pensla skruvarna med det. Grädda skruvarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben