Norrskenstårta

Serverar: 12 portioner

Blev bjuden på den här av en kompis. Lite omständig att göra, men det är värt all tid. Gode gud vilken god tårta...

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggvitor
  • Vinbärsmousse
  • 4 gelatinblad
  • 1½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggvitor
  • 3 msk strösocker
  • Hallonmousse
  • 4 gelatinblad
  • 200 g hallon
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 äggvitor
  • 3 msk socker
  • Garnering
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 1 dl vatten
  • Citronmeliss
  • Instruktioner

    1. Blötlägg alla gelatinbladen.
    2. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett smörpapper i en form med löstagbar kant. Skålla mandeln och kör i matberedare tillsammans med sockret. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner mandelblandningen. Bred ut i formen och grädda i 25 minuter. Låt kallna.
    3. Vinbärsmousse: Ta upp 4 gelatinblad och smält dem på svag värme. Tillsätt vinbärssaften. Vispa grädden hård. Vispa äggvitorna till ett skum. Rör ner sockret i äggskummet. Blanda ner gelatin och saft blandningen i den vispade grädden. Vänd ner äggviteskummet. Bred ut på den kalla botten och ställ svalt.
    4. Hallonmousse: Kör hallonen med 1dl socker i matberedare till mos. Sila bort kärnorna. Ta upp 4 gelatinblad och smält dem på svag värme, blanda ner hallonsaften. Vispa grädden hård. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner sockret i. Blanda ner hallon och gelatinblandningen i den vispade grädden. Vänd ner äggviteskummet. Bred ut på vinbärsmoussen och ställ svalt.
    5. Garnering: Smält 2 gelatinblad och rör ner saften och vattnet. Låt svalna. När konsistensen är lik ovispad äggvita hälls det på tårtan. Dekorera med citronmeliss.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben