Ögonpotatis

Serverar: 2-3 portioner

Tid: 1 timme

Ostgratinerade buljongbakade potatishalvor. Det började för att retas med en god vän som vägrar äta oliver med fyllning. För att de ser ut som ögon. Resultatet blev över alla förväntningar. En helt underbar potatis som passar till det mesta istället för pommes eller bakpotatis. Oliverna på topp går givetvis att utesluta. Det gjorde vår vän, men åt potatisen med stor aptit. Lägger även in steg för steg bilder.

Ingredienser

  • 6 potatisar
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 75-100 g ost (valfri sort)
  • 6 gröna oliver med pimento (kan uteslutas)
  • Salt
  • Instruktioner

    1. Smörj en ugnsform väl.
    2. Skrubba potatisarna ordentligt och dela på mitten. Salta snittytorna och sätt i formen med snittytorna nedåt. Sätt formen längst ner i kall ugn och sätt ugnen på 200 grader. Medan ugnen blir var förbereder ni resten.
    3. Skär osten i ca 1½ centimeter tjocka skivor, tryck ut ca 3 centimeters rundlar. Lättast med nubbeglas eller liknande. Skär 2 fina mittbitar av varje oliv.
    4. Koka upp vattnet och lös buljongtärningen i det. När ugnen kommit upp i värme häller ni den kokheta buljongen i formen.
    5. Baka i ca 45 minuter tills det mesta av buljongen kokat in.
    6. Ta ut formen och lägg osten och olivskivorna på topp. Sätt tillbaka i övre delen av ugnen tills osten smält ner ordentligt, ca 5-10 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben