Ökörszem

Väldigt populär ungersk bakverk med kvarg.

Ingredienser

  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 500 g kvarg
  • 1 äggula
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • Pensling
  • 1 uppvisat äggvita
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på lite av mjölken och rör ut jästen. Tillsätt smör, salt, socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50-60 min.
    2. Blanda alla ingredienser till fyllningen.
    3. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd/bakverk ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas. Gör en grop i varje bröd/bakverk med mjölad tumme och fördela fyllningen. Låt jäsa i ca 30 min. under bakduk. Pensla med uppvisat äggvita och grädda i 220° C ugnsvärme i ca 15 min. Pudra över florsocker och servera med aprikossylt.

    Kommentarer (1)

    fialotta88 8 maj 2014

    Ser jättegott ut, måste prova!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben