Ölandskroppkakor

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 2 timmar

Detta är riktiga kroppkakor på rå potatis

Ingredienser

  • 1 kg vinterpotatis (12 medlstora)
  • 5 medelstora kokta potatisar
  • 2 dl vetemjöl
  • 11/2 tsk salt
  • Fyllning
  • 1 1/2 -2 hg rimmat fläsk
  • 1 finbhackad gul lök
  • 1/2 tsk stött kryddpeppar
  • Kokning
  • 1 1/2 tsk salt per liter vatten
  • Instruktioner

    Skala och riv den råa potatisen. Lägg den rivna potatisen allt eftersom den rivs i ett durkslag som placeras t.ex. i en skål. Häll bort vattnet som bildas men tag vara på den stärkelse som lägger sig på botten i skålen. Jag brukar pressa ut vattnet med handduk. Riv eller pressa även den kokta potatisen. Blanda sedan den råa och den kokta potatisen med stärkelsen, vetemjöl och salt. Skär fläsket i små tärningar. Blanda fläsk, hakad lök och stött kryddpeppar. Forma potatis smeten till bollar, c:a 12 st. gör en fördjupning i varje boll och fyll med 1-2 msk av fläskblandningen. Rulla in fyllningen och platta till. Koka 20 -25 min tills dom flyter upp. När dom kommit upp till ytan är dom klara. LYCKA TILL, du kommer inte bli besviken!

    Kommentarer (2)

    mopeden 8 oktober 2008

    Tack för receptet, min mormor lagade förr alltid ölandskroppkakor, världens godaste,har letat efter just det receptet. kram.

    nyckelmor 5 januari 2011

    Hej - ska bli spännande men jag undrar om jag kan använda potatis som jag rev igår- den har blivit alldeles svart. Den har stått i rostfritt kärl under handduk

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben