Ölbröd

Serverar: 1 portioner

Tid: 1 timme 45 minuter

Ett gott bröd med med få ingredienser ,men det krävs två jäsningar.

Ingredienser

  • 1 flaska mörkt öl, 33 cl
  • 50 g jäst
  • 2 msk matolja
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • ca 5 1/2 dl vetemjöl special
  • Pensling och garnring
  • 1 ägg
  • blått vallmofrö eller valfri vallmofrö
  • Instruktioner

    1. Värm ölen fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt ölen. Rör om tills jästen är upplöst.
    2. Tillsätt matoljan, sirapen och saltet.
    3. Blanda sist ner allt mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Låt vila i bunken under bakduk i ca 60 minuter.
    4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ur luften. Forma till ett runt bröd och lägg på en plåt med bakpapper. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Pensla det färdigjästa brödet med lätt uppvispat ägg och strö över lite vallmofrö. Snitta ytliga snitt med en vass kniv. Ställ in brödet i nedre deken av ugnen, sänk genast värmen till 175 grader och grädda i ca 25 minuter.

    Kommentarer (1)

    Allimac 15 oktober 2008

    Jag bytte faktiskt ut durumvetemjölet mot fint rågmjöl istället, och den ljusa sirapen till mörkt. Penslade med ägg, men uteslöt fröerna... Blev ett väldigt mjukt och saftigt bröd! Mycket got!! =)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben