Låter lite konstigt men är tydligen en rätt vanlig efterrättspaj i norra Frankrike. Jättegod med lite vispad grädde elle vaniljglass till.
Ingredienser
135 g smör
3½ dl siktat vetemjöl
1 msk strösocker
1 nypa salt
2-3 msk kallt vatten
2½ dl rårörsocker (ev farinsocker
2 stora ägg
2 dl gyllene öl
Instruktioner
- Skär 100 g av smöret i bitar och smula samman med mjöl, socker och salt. Blanda i bara precis så mycket vatten som behövs för att få en slät deg. Låt stå i kylskåpet i 30 minuter.
- Värm ugnen till 225°C. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och klä en pajform (23 cm i diameter). Strö råsockret över pajens botten.
- Häll äggen i en skål och vispa ner ölet. Häll genom en sil direkt ner över sockret. Skär sedan resten av smöret i strimlor och lägg överst på pajen.
- Grädda i cirka 35 minuter tills fyllningen precis börjar stelna. Låt stå och vila minst 10 minuter innan pajen serveras varm eller låt den svalna helt och servera kall
Kommentarer (0)