Ölpaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

Låter lite konstigt men är tydligen en rätt vanlig efterrättspaj i norra Frankrike. Jättegod med lite vispad grädde elle vaniljglass till.

Ingredienser

  • 135 g smör
  • 3½ dl siktat vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 nypa salt
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 2½ dl rårörsocker (ev farinsocker
  • 2 stora ägg
  • 2 dl gyllene öl
  • Instruktioner

    1. Skär 100 g av smöret i bitar och smula samman med mjöl, socker och salt. Blanda i bara precis så mycket vatten som behövs för att få en slät deg. Låt stå i kylskåpet i 30 minuter.
    2. Värm ugnen till 225°C. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och klä en pajform (23 cm i diameter). Strö råsockret över pajens botten.
    3. Häll äggen i en skål och vispa ner ölet. Häll genom en sil direkt ner över sockret. Skär sedan resten av smöret i strimlor och lägg överst på pajen.
    4. Grädda i cirka 35 minuter tills fyllningen precis börjar stelna. Låt stå och vila minst 10 minuter innan pajen serveras varm eller låt den svalna helt och servera kall

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben