Olivgiffel

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 13-14 dl vetemjöl special matbrödsmjöl av vete
  • ca 150 g oliver, blanda gärna gröna och svarta
  • Instruktioner

    Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen med lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vattnet, salt, olivolja och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa ca 1 timme. Hacka oliverna grovt. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en stor trekant. Strö över oliverna och rulla ihop degen från den bredaste sidan. Lägg giffeln på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda giffeln i nedre delen av ugnen 35-40 min. Låt den svalna på galler, om den inte täcks över blir skorpan extra knaprig.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben