Ølkage med appelsinsmør

Serverar: 1 portioner

Mustig kaka med kryddiga kryddor och porteröl - gott till glöggbuffén och tefikat!! Servera med apelsinsmör...

Ingredienser

  • Kaka
  • 500 g vetemjöl
  • 400 g brunt farinsocker, 6½ dl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1 tsk ingefära, malen
  • 1 tsk kryddnejlika, malen
  • 3 ¼ dl porter eller mörkt öl
  • Apelsinsmör
  • 75 smör
  • 1 tsk finrivet apelsinskal
  • 1 tsk nypressad apelsinsaft
  • Instruktioner

    1. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål och sätt till ölet. Rör tills degen är jämn – degen är mycket blöt. Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form 5x21x30 cm. Häll i degen i formen. Sätt in kakan i kall ugn och sätt ugnen på 175 grader och baka kakan i ca. 40 minuter. Tag ut kakan ur formen. Tag bort bakplåtspappret och låt kakan svalna på brödgaller.
    2. Apelsinsmör: Rör smöret mjukt med apelsinsaften. Sätt smöret i kallt i minst ½ timme.
    3. Servera kakan ljummen i skivor med apelsinsmöret.
    4. Kakan håller sig i en vecka i en tätslutande burk Apelsinsmöret håller i ca 1 vecka i kylskåpet om du täcker över det.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben