Olvongelé

Tid: 1 timme 20 minuter

Här kommer ett enkelt och spännande recept på gelé med olvonbär. Olvonen mognar ungefär samtidigt som rönnbären på hösten och mår bäst av att få ett par frostnätter innan man plockar dem.

Ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 4 dl gelésocker (375g = 1 paket)
  • 2 st äpplen, gärna lite syrliga
  • 1 kg olvon (ca 2 liter)
  • Instruktioner

    1. Rensa och skölj de mogna bärklasarna.
    2. Häll bär och vatten i en gryta och låt dem koka under lock i 15 minuter. Krossa bären under kokningen.
    3. Häll upp i silduk och låt rinna av i 30 minuter. Rör inte i massan under tiden. Risken är att det kommer med slaggämnen och annat mindre smakligt.
    4. Häll upp i gryta och tillsätt sockret . Koka försiktigt i ca 1 minut.
    5. (Gör geléprov: Lägg upp lite gelé på en tallrik och dra en sked igenom. Om gelén inte flyter ihop är den färdig, annars kokar man ytterligare en kort stund.)
    6. Häll upp gelén till ca 5 mm från kanten, i varma och rena glas / geléglas. Paraffinera direkt och (sätt på lock) låt svalna.
    7. Håller i kylskåpstemperatur i 3-4 månader.

    Kommentarer (2)

    Eery 12 september 2010

    3-4 månader.. går den att frysa?

    tasliya 7 september 2013

    Vilken enkel och bra recept! Tack.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben