Lägg mjöl, salt, olivolja, sirap och jästen delad i mindre bitar i en degbunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen i cirka 5 minuter i matberedaren eller cirka 10 minuter för hand. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
Skala och finhacka löken och vitlöksklyftan. Stek det mjukt i lite olja utan att det tar färg. Tillsätt timjan mot slutet. Ställ det åt sidan och låt svalna.
Skala och tärna potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
Skär osten i tärningar. Arbeta in ost, lökfräs och potatis i den jästa degen, det gör inget om potatisen går sönder. Stjälp upp degen i en väl smord eller bakplåtspappersklädd långpanna. Platta ut degen med mjölad hand. Pensla med olivolja och pudra över durumvete. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter till. Sätt ugnen på 250°.
Strö gärna över lite havssalt och grädda mitt i ugnen i cirka 7 minuter. Sänk temperaturen till 200º och grädda 10–15 minuter till. Lägg upp brödet på galler och låt det svalna.