Ostfocaccia

Serverar: 20 portioner

Servera gärna en kopp Latte till focaccian.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl durumvetemjöl
  • 1 l vetemjöl
  • 1 msk salt
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk mörk sirap
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Olja
  • 1-2 msk finhackad färsk timjan
  • 1 sötpotatis, ca 200 g
  • 150 g Grevé
  • Ev havssalt
  • Instruktioner

    1. Lägg mjöl, salt, olivolja, sirap och jästen delad i mindre bitar i en degbunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen i cirka 5 minuter i matberedaren eller cirka 10 minuter för hand. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
    2. Skala och finhacka löken och vitlöksklyftan. Stek det mjukt i lite olja utan att det tar färg. Tillsätt timjan mot slutet. Ställ det åt sidan och låt svalna.
    3. Skala och tärna potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
    4. Skär osten i tärningar. Arbeta in ost, lökfräs och potatis i den jästa degen, det gör inget om potatisen går sönder. Stjälp upp degen i en väl smord eller bakplåtspappersklädd långpanna. Platta ut degen med mjölad hand. Pensla med olivolja och pudra över durumvete. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter till. Sätt ugnen på 250°.
    5. Strö gärna över lite havssalt och grädda mitt i ugnen i cirka 7 minuter. Sänk temperaturen till 200º och grädda 10–15 minuter till. Lägg upp brödet på galler och låt det svalna.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben