Päronbakelse

Serverar: 6 portioner

En otroligt lyxig dessert med goda smakkombinationer. Kladdig chokladbotten, krämig päronbavaroise som toppas med en len pärongelé.

Ingredienser

  • Kladdkakebotten
  • 100 g smör
  • 2½ dl ljust muscovadorörsocker
  • 2 ägg
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Till formen
  • Smör
  • Ströbröd
  • Päronbavaroise
  • 1½ gelatinblad
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl socker
  • 2 äggulor
  • ½ dl päronpuré (mixa riktigt mogna päron till en puré)
  • ½ dl vatten
  • 1-2 droppar grön karamellfärg
  • 1 1/4 dl lättvispad grädde
  • Pärongelé
  • 1 dl gelésocker multi
  • 1 dl päronsaft
  • 1 msk citronsaft
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner muscovadorörsocker och ägg. Sikta ner övriga ingredienser och blanda samman. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna. Ta 6 utstickare, 4-6 cm i diameter, och tryck ner i kakan. Låt kakan sitta kvar i formarna. Ta bort överflödig kaka.
    3. Päronbavaroise: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och socker. Tillsätt äggulorna under vispning och sjud till 83 grader. Häll gräddblandningen i en kall bunke och tillsätt päronpuré, vatten och lite karamellfärg. Ta upp gelatinet och krama ut vattnet. Lägg i päronblandningen och mixa. Plasta och kyl till ca 15 grader. Vänd ner lite i taget av den lättvispade grädden i päronblandningen under omrörning. Gör det inte för snabbt, då kan den skära sig. Fördela jämnt över de 6 chokladkakebottnarna och ställ i frysen, gärna över natten.
    4. Pärongelé: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka blandningen 30 sekunder. Låt svalna lite. Fördela gelén över päronbavaroisen och frys ytterligare några timmar.
    5. Ta ut bakelserna ca 15 minuter före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben