Pärongalette

Serverar: 6-8 portioner

Denna goda galette med frisk päronsmak passar utmärkt som dessert efter en lättare måltid. Servera gärna galetten med smaksatt crème fraiche eller grädde.

Ingredienser

  • Botten
  • 100 g smör eller margarin
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 4 mogna päron, ca 500 g
  • 1 msk saft av citron
  • ½ dl råsocker
  • Garnering
  • ½ dl ljus gelé, t ex äpplegelé
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnen. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman matfett, mjöl och socker, gärna i en matberedare.
    2. Tillsätt äggulan. Arbeta snabbt samman allt till en deg. Linda in degen i plastfolie. Låt degen vila i kylen cirka 15 minuter.
    3. Gör fyllningen. Skala och kärna ur päronen. Skiva dem tunt. Pensla päronskivorna med citronsaften.
    4. Kavla ut degen till en rundel, ca 25 cm i diameter, direkt på en bakpappersklädd plåt.
    5. Vik upp en kant runt om degen, ca 2 cm bred. Tryck med en gaffel runt degen så att det blir ett fint mönster.
    6. Fördela päronskivorna ovanpå degen. Strö över råsockret.
    7. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt den svalna på galler.
    8. Gör garneringen. Smält gelén i en kastrull på svag värme. Pensla med den smälta gelén. Servera genast.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben