Päronmoussetårta

Serverar: 6 portioner

Smakar mycket och gott.

Ingredienser

  • Botten
  • 75 g smör
  • 1 dl socker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl havregryn
  • 3 msk sirap
  • 100 g ljus blockchoklad (eller annan chocklad)
  • Mousse
  • 5 blad gelatin
  • 2 ägg
  • 3/4 dl socker
  • ½ dl päroncognac (Xante!)
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    Smält smöret och låt svalna något. Blanda mjöl, havregryn, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Tillsätt smöret och sirapen. Rör ihop. Smält chokladen och rör ner den. Smörj och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen. Grädda i 175 grader 10-15 minuter. Låt svalna. Lägg gelatinbladen i vatten. Separera äggen. Vispa gulorna med sockret tills det vitnar. Blanda ner päroncognacen. Krama gelatinbladen så det mesta vattnet rinner av. Smält på låg värme i en kastrull. Rör ner i gulsmeten. Vispa grädden och rör ner i gulsmeten. Vispa vitorna till hårt skum och blanda försiktigt med resten. Ha gärna i en droppe grön karamellfärg om du vill. Fördela moussen ovanpå havrebottnen. Formkanten ska sitta kvar. Låt stå i kylskåpet några timmar. Ta bort formen och servera.

    Kommentarer (1)

    pihal 1 juli 2012

    Lät godare och såg godare ut än den var. Alldeles för söt och hård botten. Moussen smakade ju nästan ingenting. 2:a i betyg.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben