Pappalimpa

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 4 timmar

När jag var liten bakade mamma jämt pappalimpa. Namnet har den fått av att en kompis till mamma, hennes pappa bakade alltid denna limpa. Otroligt god. Lite söt men med en bit ost så är deb underbart till kaffet...

Ingredienser

  • 4-5 formar
  • 1 fpk farinsocker. (Vi brukar ta lite mer än halva bara)
  • 4 ägg
  • 2½ paket jäst
  • ca 2 kilo rågsikt (en påse)
  • 1 paket russin (En sån stor pappkartong)
  • 1 msk salt
  • 1 liter vatten
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet och häll över jästen. Släng i hop de torra produkterna och ha sedan dessa i jäst/vattenblandningen. Sen i med ägg och russin..
    2. Arbetas med fördel i assistent då det blir tungrört..;-)
    3. Jäs degen i 1½ timme. Forma sedan som limpor och lägg i smorda limpformar. Jäs ytterligare 1 timme.
    4. Gädda i 175 grader ca 40-45 minuter.
    5. Nagga lite mer en gaffel innan den stoppas in i ugnen. Pensla åxå med vatten. När den är klar så ska den penslas med vatten igen.
    6. Klart!!
    7. Mycket jäsning och mycket tid men sååå gott... Så det är värt all väntan.. Nu är det ju inte så mycket arbete med dessa, mest jäsning..
    8. Nu delade jag receptet på hälften och gjorde 3 st men de vart nästan små så jag rekomenderar halva receptet och 2 formar.. Då får man dessutom in alla samtidigt i ugnen. Mor brukar göra hel sats men då har hon varmluftsugn och kan köra alla samtidigt ändå..
    9. Lycka till!!

    Kommentarer (1)

    KarinBelachew 17 januari 2010

    Toppengod !

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben