Pappardellegratäng

Serverar: 4 portioner

Annorlunda vardagsmat med mycket smak som faller alla i smaken - det blir garanterat inga rester över.

Ingredienser

  • 250 g pappardellepasta (bred bandpasta)
  • 250 g kokt skinka
  • 3 ägg
  • 60 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 1 dl riven stark ost
  • 1½ dl crème fraiche
  • salt
  • Peppar
  • Riven muskot
  • 1 knippa gräslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Instruktioner

    1. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Koka pastan enligt paketets anvisningar tills den har tuggmotstånd. Häll pastan i ett durkslag och spola av den med kallt vatten. Låt pastan rinna av och ställ den åt sidan.
    2. Skär den kokta skinkan i strimlor. Separera äggulorna från äggvitorna. Rör matfettet mjukt med en ballongvisp och blanda ner äggulor, ost och crème fraiche. Vispa väl och blanda med salt, peppar och riven muskot. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Hacka gräslöken fint och blanda ner hälften i crème fraichesmeten. Skala och pressa ner vitlöken i smeten och blanda till sist ner pasta och skinka.
    4. Smörj en ugnsfast form med matfett. Fyll formen med pastablandningen. Vispa äggvitorna hårt tillsammans med en nypa salt och blanda ner resten av gräslöken. Bred ut äggvitan över pastasmeten och ställ in formen i ugnen. Baka i ugnen i 25 minuter tills gratängen är gyllenbrun.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben