Påskäggsbröd

Serverar: 10 portioner

Trevligt att ha på påskbordet

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 2½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 5-6 dl vetemjöl special eller 6-7 dl vetemjöl
  • ägg att pensla med
  • Sesam- eller vallmofrö
  • 10 värmeljushållare
  • 10 kokta ägg, gärna målade
  • Instruktioner

    1. Smält fettet i en kastrull. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
    2. Knåda degen lätt på bakbänk. Rulla ut till en längd och dela den i 10 lika stora bitar. Rulla ut varje bit till längder, ca 40 cm långa. Sno dem dubbla och forma kransar. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Om man sätter en tom värmeljushållare i mitten av kransen och fyller den med ris så får man ett hål som kan användas som äggkopp. Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
    3. Pensla med ägg och strö över sesam- eller vallmofrö. Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

    Kommentarer (1)

    Maripoosa 27 augusti 2008

    Festligt :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben