Pastitsio

Serverar: 4 portioner

En gratäng med spaghetti och färs.

Ingredienser

  • 4 port nykokt spaghetti
  • 1 äggvita
  • 2 msk smör
  • 2 msk riven ost
  • 1 gul lök
  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 1/2 dl buljong
  • Kanel
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl riven ost
  • Salt
  • Peppar
  • Gratinering
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk klippt persilja
  • Smörklickar
  • Instruktioner

    1. Smält 2 msk smör i en kastrull och blanda ner den nykokta pastan så att den blir blank.
    2. Vispa äggvitan till hårt skum och rör ner den och riven ost i pastan. Rör om.
    3. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och låt den bryna tills den är jämnt smulig. Salta och peppra. Tillsätt tomatkross och buljong. Låt allt puttra under lock i ca 20 minuter. Smaka av färsen med malen kanel.
    4. Vispa ut mjölet i en kastrull med mjölken. Låt det koka upp under fortsatt omrörning. Låt koka i ca 3 minuter. Tillsätt 1 dl riven ost och smaka av med salt och peppar.
    5. Lägg cirka hälften av pastan i en smord eldfast form. Fördela färsen över och täck med resterande pasta. Häll ostsåsen över. Blanda samman ströbröd och persilja. Strö det över hela gratängen och klicka på lite smör. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills allt är genomvarmt och har fått fin färg. Bjud gärna en sallad till.

    Liknande recept

    5
    1 h 10 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben