Pepparkakskavring

Serverar: 1-2 portioner

Tid: 2 timmar

Brödet har en lätt smak liknande de mjuka Skånepepparkakorna. Passar bra till ostbrickans ädelost eller gorgonzola. Lika bra passar den till frukostens ostmackor.

Ingredienser

  • 11 dl rågsikt
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk nejlikor
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • Smörjning
  • Smör
  • Ströbröd
  • Instruktioner

    Sätt ugnen på 150 grader, smörj och bröa 1 stor avlång brödform ca 3 liter, eller 2 mindre 1 ½ liter. Blanda rågsikten med alla kryddor och jäsmedel i en bakbunke. Häll i filmjölk och sirap, och blanda med degkrokar till en tjock och kladdig smet/deg. Lägg över smeten i brödformen och jämna till ytan med baksidan av en blött gaffel. Grädda längst ner i ugnen i 1 ½ timme. Vält ur formen och låt kallna helt invirad i en bakduk. Brödet bör få mogna i 1 dygn innan ni skär upp i tunna skivor. Brödet går utmärkt att frysa.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben