Läckert randiga är de här supergoda pepparmintrutorna. Lite krossade polkagrisar på toppen gör dem extra mumsiga. Detta är en kaka för alla mintälskare!
Om du vill kan du skära kakan i mindre bitar och servera dem som godis.
Ingredienser
Botten
140 g Oreokex (14 st)
50 g smör
Chokladtryffel
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk glykos, 25 g
Pepparmintfyllning
75 g smör, rumsvarmt
3 dl florsocker, 180 g
¼ dl mjölk, 25 g
Pepparmintsolja efter smak
Garnering
Eventuellt krossade polkagrisar
Instruktioner
Botten:
Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
Kör kexen, med fyllningen kvar till fina smulor i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda det med smulorna. Bred ut blandningen i en bakform, 20x20 cm. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt den svalna i formen.
Chokladtryffel:
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och glykos i en kastrull och häll det över chokladen. Låt stå i någon minut och blanda sedan ihop allt till en slät och fin tryffel med en slickepott eller stavmixer. Täck tryffeln med plastfolie och låt den bli ljummen i rumstemperatur.
Pepparmintfyllning:
Vispa smör och florsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa ihop till en jämn och fin fyllning. Blanda ner en droppe pepparmintolja i taget tills du tycker att smaken är den rätta. Fördela mintfyllningen jämnt över bottnen. Låt den stå i kylen i ca 30 minuter.
Häll över chokladtryffeln, jämna till med en slickepott och strö eventuellt över krossade polkagrisar. Låt stå i kylen i ytterligare minst 2 timmar eller tills tryffeln har stelnat. Skär loss kanterna och vänd försiktigt ut plattan ur formen. Dela den i bitar, 5 x 5 cm. Förvara dem i kylen fram till servering.