Pepparrotskavring

Serverar: 1 portioner

Kavringen blev härligt mustig och saftig. Har en mycket mild aning i arom och smak av pepparroten. Att göra smeten går på några minuter. Sen är det bara att vänta. Resultatet är värt väntan. Ost eller skinka passar som pålägg. Eller varför inte båda samtidigt.

Ingredienser

  • 5 dl filmjölk (extra krämig 3 %)
  • 2 dl mörk sirap
  • 10-11 dl rågsikt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2-3 msk finriven pepparrot (färsk eller tub)
  • Smör till smörjning
  • Ströbröd
  • Instruktioner

    Smörj och bröa en stor avlång brödform ca 3 l. Eller 2 mindre. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda rågsikt, bikarbonat och bakpulver i en bunke. Tillsätt fil, sirap och pepparrot. Blanda till en fast smet med degkrokar. Lägg smeten i formen och jämna till ytan med baksidan av en blött gaffel. Grädda på nedersta falsen i ca 90-100 minuter. Prova med provsticka. Låt svalna helt inlindad i bakduk. Brödet bör få mogna 1 dygn före användning. Skär i tunna skivor. Brödet går utmärkt att frysa, bör då skivas före frysning.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben