Älskar du pistagemandlar? Då skall du absolut prova dessa lättgjorda och smarriga bullarna med pistagefyllning!
Ingredienser
150 g flytande margarin
6 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
4 dl mjölk
50 g jäst
13-14 dl vetemjöl
Fyllning
2 dl pistagemandel
100 g smör
1 dl florsocker
Pensling
1 uppvispat ägg
Garning
75 g hackad pistagemandel
Instruktioner
- Vispa margarin, strösocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen och rör om.
- Varm upp mjölken till fingervärme, 37º, och smula ner jästen. Rör tills den har löst sig.
- Tillsätt nästan allt mjölet, spara cirka 1 dl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig för hand eller med maskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och drafri plats.
- Gör fyllningen: Mal pistagemandlarna fint och blanda med smör och florsocker till en smidig smet.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i 40 bitar och rulla dem till bollar. Platta ut bollarna till handflatsstora plattor.
Lägg en klick (en rågad tsk) pistagefyllning mitt på varje degplatta och vik ihop kanterna över fyllningen.
- Placera knytena/bullarna på bakpappersklädda plåtar eller i pappersformar. Låt dem jäsa övertäckta i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensa bullarna med uppvispat ägg och garnera med hackad pistagemandel. Grädda bullarna ca 10-15 min mitt i ugnen.
- Ät och njut!
Kommentarer (0)