Pistaschmandelpaj

Serverar: 10 portioner

Denna läckra paj med sprött chokladhölje döljer en mjuk pistaschfyllning. En ovanlig smakkombination som tilltalar även de kräsnaste smaklökar.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 msk strösocker
  • 1 äggula
  • Fyllning
  • 200 g osaltade pistaschnötter
  • 75 g smör eller margarin
  • 3 ägg + 1 äggvita
  • 1½ dl strösocker
  • Några droppar grön hushållsfärg
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka samman matfett, mjöl, kakao och socker, gärna i matberedare.
    2. Tillsätt äggulan. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter.
    3. Gör fyllningen. Mal pistaschnötterna i mandelkvarn. Smält matfettet och låt det svalna något.
    4. Vispa ägg och äggvita pösigt tillsammans med strösockret. Tillsätt de malda nötterna och matfettet i äggvispet.
    5. Färga smeten svagt grön med lite hushållsfärg. Häll smeten i pajskalet.
    6. Grädda pajen på galler i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt pajen svalna något innan den serveras.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben