Pistaschnötsparfait

Serverar: 8 portioner

Jag läser ofta en massa smaskiga glassrecept i olika tidningar och böcker men kan inte laga dem. Jag är nämligen en av alla som inte äger en glassmaskin. Men vilken tur, det är faktiskt fullt möjligt att göra en len och krämig parfait utan specialutrustning. Den här har en spännande smak av pistaschnötter och rosenvatten. Får du inte tag på rosenvatten är den god ändå. /Caroline Hofberg Receptet kommer från boken Marocko på ett fat.

Ingredienser

  • 150 g pistaschnötter, osaltade, skalade
  • 4 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 4 äggvitor
  • 4 msk strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • Några droppar grön karamellfärg
  • 2 msk rosenvatten (kan uteslutas)
  • Till servering
  • Färska hallon eller jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Parfait: Mixa nötterna fint i en matberedare.
    2. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret till ett vitt och fast skum. Vispa grädden.
    3. Blanda pistaschnötterna med äggulesmeten. Tillsätt karamellfärg och eventuellt rosenvatten. Blanda i grädden och vänd till sist ner äggvitorna.
    4. Häll smeten i en form, cirka 1 ½ liter. Täck formen och frys minst 4 timmar.
    5. Ta ut parfaiten i god tid före servering och stjälp upp den på ett vackert fat.
    6. Tips! Jag brukar först klä formen med plastfolie, då är det enkelt att lyfta upp parfaiten och man slipper allt krångel med att skölja formen i hett vatten för att parfaiten ska lossna.
    7. Servara gärna parfaiten med färska hallon eller jordgubbar på sommaren, på vintern är det gott med tinade och värmda bär.

    Kommentarer (1)

    Nosidodi 6 juli 2013

    Provat och det smakar supergott! Tack för receptet :D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben