Plommon-mole

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Plommonsås med mexikansk smak

Ingredienser

  • 200 g katrinplommon
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk tomatpuré
  • 1-4 msk muskovadosocker
  • 2 kryddnejlikor
  • 1 lagerblad
  • 1 färsk jalapeño, eller annan färsk chilifrukt
  • 1 torkad chipotle-chili, (kan uteslutas)
  • 1 torkad ancho-chili, (kan uteslutas)
  • 3 msk espresso
  • Ca 1 msk osötad choklad eller 1 msk kakao
  • 3 dl buljong, t.ex kyckling eller grönsaks, helst hemkokt
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Blötlägg de torkade chilifrukterna i 3 h
    2. Hacka löken och den färska chilifrukten fint, fräs i medelvärme utan att det tar färg. Skär katrinplommon i ganska fina bitar
    3. Ta upp den torkade blötlagda chilin och finhacka till ett mos.
    4. Fräs katrinplommon och chili tillsammans med löken, häll i vinäger, tomatpuré, socker (börja med lite, smaka av mer sedan), kaffe, choklad och buljong.
    5. Pressa i vitlöken, salta och peppra. Låt stå på medelvärme i ca 20 min. Passa så inte såsen bränner vid.
    6. Prova så att balansen mellan syra och sötma är bra- annars ha i lite mer socker/vinäger.
    7. Ta upp nejlikor och lagerblad och mixa såsen lite grann med stavmixer om du vill ha den slätare, men den får inte bli till pure´. Klart! Kan ätas både varm och kall till grillat fläskkött, fågel, grillad fisk, tacos mm.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben