Plommonpaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 4 timmar

Väldigt enkel och god att göra. Jag använde blå plommon till min paj.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 ¾ dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 75 g margarin (kallt)
  • 4 msk vatten (kallt)
  • Fyllning
  • 700 g plommon
  • Skalet från 1 citron (rivet)
  • 2 msk aprikosmarmelad
  • 2 msk margarin
  • 1-1 ½ dl ströbröd
  • 2 msk socker
  • ½ tsk kanel
  • Instruktioner

    1. Pajdeg: Häll mjöl, socker och salt i en mixer, blanda. Dela margarinet i bitar, tillsätt några i taget. Häll sedan i vattnet tag 2 msk i taget. Låt allt blanda väl. Pressa ihop degen och lägg i plastfolie ca 3 timmar.
    2. Fyllning: Dela plommonen på hälften ta ur kärnan, lägg i en skål. Häll på citronskal, marmelad och blanda. Blanda ströbröd, socker och kanel.
    3. Sätt på ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till ca 20-22 cm i diameter (gör detta gärna direkt på bakplåtspapper, då den ska gräddas på pappret) Strö ut lite av ströbröds blandningen i mitten (lämna ca 3-4 cm till kanten). Lägg plommonen på blandningen med skalet nedåt. Lägg på margarinet i bitar. Vik upp kanterna runt hela pajen, strö på resten av ströbrödsblandningen på plommonen.
    4. Grädda i ca 40 minuter.
    5. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben