Inuti dessa vetebullar döljer sig en helt oemotståndlig, sötsyrlig plommonfyllning. En riktigt läcker överraskning för dina kaffegäster!
Ingredienser
1 pkt jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 äggulor
13 dl vetemjöl
Fyllning
5-6 plommon
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Pensling
1 uppvispat ägg
Garnering
2 msk pärlsocker
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
- Blanda ner socker, salt, äggulor och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa 40 minuter.
- Gör fyllningen: Kärna ur och finhacka plommonen. Ställ åt sidan. Rör ihop smör, strösocker och vaniljsocker.
- Stjälp upp och knåda degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en platta, ca 50x50 cm. Skär eller sporra ut 20 fyrkanter.
- Fördela smörkrämen och plommonbitarna på degrutorna. Vik upp hörnen och tryck till på mitten. Lägg bullarna i pappers- eller aluminiumformar. Låt bullarna jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla paketen med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna 8-10 minuter.
Kommentarer (1)
Detta ska jag prova. Gör det du med!