Plommonsoppa med kardemummamandelkakor

Serverar: 4-6 portioner

Fräsch efterrättssoppa med knaprigt goda små kakor. Servera med vispad grädde och vaniljglass.

Ingredienser

  • Kardemummamandelkakor, ca 20 st
  • 250 g fint riven mandelmassa
  • 1 dl socker
  • 50 g äggvita
  • ½ tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 1½ dl florsocker
  • Plommonsoppa
  • 250 g röda eller blå plommon
  • ½ vaniljstång
  • 5 dl vatten
  • ½ dl socker
  • ½-1 msk Maizena majsstärkelse
  • Servering
  • 2 dl vispgrädde
  • 3-4 dl vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Vispa ihop fint riven mandelmassa, socker och äggvita med en elvisp. Rör i mortlad kardemumma. Dela smeten i ca 20 bitar, rulla dem i florsocker och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
    3. Pudra över lite mer florsocker. Låt kakorna torka i ca 30 minuter. Forma degklickarna till S-formar med fingrarna och grädda dem mitt i ugnen i 12-14 minuter.
    4. Kärna ur och skär plommonen i bitar och lägg dem i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i både frön och vaniljstång i kastrullen och häll på vattnet och rör i sockret.
    5. Låt koka upp och låt det sjuda i ca 10 minuter. Rör om då och då under tiden. Lyft upp vaniljstången, skumma av (om det behövs) och mixa med en mixerstav. Rör ut maizenan i lite kallt vatten och red av soppan. Låt den koka upp och sedan svalna något.
    6. Vispa grädden lätt och häll upp soppan i djupa tallrikar eller skålar. Servera soppan ljummen med grädde, vaniljglass och kardemummamandelkakor.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben