Plov

Serverar: 8-10 portioner

Dominika Peczynski´s favoritmat!

Ingredienser

  • 50 g skivade mandlar
  • 4 msk solrosolja
  • 800 g tärnat lammkött
  • 2 stora morötter skurna i mycket tunna korta stavar
  • 2 stora gula lökar tunt skivade
  • 75 g torkad aprikos hackad
  • 675 g ris
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4,25 dl kycklingbuljong
  • 1½ dl apelsinjuice
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • 6 dl vatten
  • Kärnor från 2 granatäpplen
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Strö ut mandeln på en bakplåt och rosta i ungefär 5 minuter tills de är gyllene. Ta ut och sänk värmen i ugnen till 180 grader.
    2. Värm upp solrosoljan i en mycket stor stekpanna eller wokpanna. Lägg i allt lammkött och stek i ca 6 minuter. Ta ut köttet ur stekpannan och ställ det åt sidan. Sänk värmen något och stek morötterna tills den är mjuk. Blanda ner torkad aprikos och ris. Rör runt i 2 minuter tills riset är täckt med olja.
    3. Lägg köttet i riset och grönsakerna, salta och peppra. Häll över kycklingbuljongen, apelsinjuicen, det rivna apelsinskalet och vatten. Koka upp och lägg sedan över allt i en stor kastrull eller gryta och ställ i ugnen. Baka i ugnen i ca 40 minuter tills all vätska absorberats.
    4. Servera med granatäppelkärnor.

    Kommentarer (1)

    Jwanaa 20 april 2010

    Inte bara dominikas favorit, jag e beroende av den här rätten :D Lagas minst en gång i veckan. Super gott men du gjorde på ett eget sätt väl? För riktig plov ska inte göras i ugnen, man brukar använda en speciell panna, men här använder vi en vanlig.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben